Mazelen

Mazelen

Mazelen

Mazelen is een ernstige, zeer besmettelijke infectiziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Mazelen  wordt overgedragen via de lucht, door hoesten, niezen of praten. Mazelen komt niet meer zo vaak voor in Vlaanderen maar het aantal gevallen neemt wereldwijd toe. In landen zoals bv. Roemenië, Italië of Frankrijk duikt de ziekte nog frequent op.

Vaccinatie

Mazelenvaccinatie is aanbevolen op de leeftijd van 12 maanden en 10 jaar. Ben je niet (voldoende) gevaccineerd, dan kan een inhaalvaccinatie als volwassene zinvol zijn.

Symptomen,  besmetting en behandeling

Een rode huiduitslag (vlekken) typeert mazelen, naast rode ogen, koorts en hoesten. Je kan de symptomen verzachten met medicatie.

Vaccinatie tegen mazelen maakt deel uit van het basisvaccinatieschema: 

Leeftijd           --> Gecombineerd vaccin dat beschermt tegen 

12 maanden --> mazelen, bof en rubella                                          --> MMR VAX PRO

10 jaar             --> mazelen, bof en rubella                                          --> MMR VAX PRO

Inhaalvaccinatie

Wanneer je niet of niet volledig bent gevaccineerd tegen mazelen, is het zinvol deze vaccinatie te vervolledigen. Deze vaccinatie gebeurt altijd met een combinatievaccin tegen mazelen, bof en rubella. Vraag raad aan je arts.

Om goed gevaccineerd te zijn, krijg je 2 dosissen toegediend met minstens 4 weken tussentijd van het vaccin MMR VAX PRO voor:

• personen geboren na 1970, die niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen mazelen en de ziekte niet doormaakten;

• personen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen, de ziekte nooit doormaakten en in contact kwamen met een besmette persoon (vaccinatie binnen de 72 uur kan gedeeltelijk bescherming bieden)

Vrouwen mogen niet gevaccineerd worden als ze zwanger zijn en na vaccinatie worden ze best niet zwanger binnen de eerste maand.

Het vaccin tegen mazelen is gratis verkrijgbaar bij uw huisarts in Huisartsennetwerk PArel. U kan vrijblijvend een afspraak maken bij uw huisarts op het nummer 012/23.34.82

 

 

 

 

Meer nieuws
Alle nieuwsberichten

Praktijkverpleegkundigen Eleni en Dorien

Opleiding deel 2 dr. Beckers