Annelies Jossels

Annelies Jossels

Diƫtiste

Ik ben Annelies Jossels, sinds 2011 actief als diëtiste en erkend door het RIZIV. Naast mijn werk als diëtiste in het ziekenhuis az Vesalius in Tongeren kun je bij mij ook terecht voor persoonlijk voedingsadvies in huisartsennetwerk PArel in Borgloon waar ik sinds 2013 actief ben. Afspraken zijn elke maandagavond mogelijk vanaf 17u.

Professionele achtergrond

In 2010 studeerde ik met onderscheiding af als diëtiste aan de Katholieke Hogeschool Geel, Thomas More. Mijn stage deed ik in de psychiatrische kliniek Alexianen in Tienen, waar ik deel uitmaakte van het multidisciplinaire team op de afdeling Ter Berken.

In 2014 breidde ik dit uit met een postgraduaatopleiding "oncologische diëtiste" aan de Katholieke Hogeschool Leuven. Deze kennis kon ik onmiddellijk in de praktijk omzetten dankzij mijn vaste job op de dienst oncologie en gastro-enterologie in het az Vesalius te Tongeren.

Vanaf het moment dat ik afstudeerde ben ik me blijven bijscholen om optimaal op de hoogte te blijven van nieuwe technieken en tendensen in de voedings- en dieetkunde. Hierdoor heb ik me gaandeweg kunnen specialiseren in "Coeliakie" waarbij het volgen van een glutenvrij dieet centraal staat.
Verder ben ik actief betrokken in de regematige werkgroep van Oncologische diëtisten Werkgroep Limburg welke nauw samen werkt met de overkoepelende Oncologische diëtisten Werkgroep Leuven. Deze werkgroepen zijn opgestart om de voedingszorg in de oncologie over Vlaanderen uniform te maken.

Tenslotte geef ik ook lezingen. Zo gaf ik al een voordracht rond voeding op het Borstsymposium (Tongeren, Velinx) en het symposium Allen tegen Kanker (Bilzen, Kimpel).

Een afspraak maken?

Afspraken zijn elke dinsdagavond mogelijk vanaf 17u. Aangezien ik mijn zelfstandig beroep als diëtiste combineer met een vaste job ben ik 's avonds beschikbaar vanaf 16u voor het maken van afspraken. U mag hiervoor bellen op 0473/27.25.20 (liefst na 16u). Ben ik even niet beschikbaar, mag u een berichtje achterlaten op mijn antwoordapparaat. Ik bel u dan vanaf 16u zo snel mogelijk zelf terug om een afspraak vast te leggen.

Wie komt in aanmerking?

De meeste mensen raadplegen een diëtiste met het oog op een volgen van een traject om af te vallen.
Bij een erkende diëtiste kun u echter ook terecht voor een specifiek dieet of advies met betrekking tot

• Darmproblemen : prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn, coeliakie, ...
• Diabetes
• Gezonde en evenwichtige voeding
• Hart- en vaatziekten
• Hoge bloeddruk
• Hoge cholesterol
• Maag- en darmproblemen
• Nierinsufficiëntie
• Ondervoeding
• Over- en ondergewicht
• Voeding tijdens en na de zwangerschap
• Voedingsaanpassingen bij en na kanker
• Voedingsallergieën
• Zwangerschapsdiabetes
• Voedingsadvies na bariatrische chirurgie : gastric bypass, lapnissen, ...
• ...

Samen nemen we uw huidig voedingspatroon onder de loep en bekijken we welke verbeterpunten er kunnen worden aangebracht. Tijdens een eerste consultatie (30 min) wordt er een dossier opgesteld waarin enkele algemene gegevens worden opgenomen zoals uw medische voorgeschiedenis, enz. Vervolgens worden de dieetdoelstellingen opgesteld en hierover een korte toelichting gegeven. Na dit consult zal u worden uitgenodigd tot het bijhouden van een eetdagboek gedurende 3 tot 7 dagen. Verder wordt tijdens elk consult het gewicht bepaald.

Tijdens het tweede consult (30 min) wordt er uitsluitend gewerkt rond dit eetdagboek. De gekozen voedingsmiddelen worden besproken en er worden adviezen op maat opgesteld. Tijdens de verdere opvolgconsultaties wordt telkens het gewicht bepaald en de adviezen besproken. Indien nodig, wordt er doorverwijzing gemaakt naar een collega voor diabeteseducatie, gedragstherapie, enz. Elk traject is op maat gemaakt en kan dus een andere aanpak vergen.

Het opstellen van een verslag van de voedingsbegeleiding voor de huisarts behoort ook tot mijn taken. Voor de aanvang van de consultatie kun u aangeven of zo'n verslag gewenst is.

Terugbetalingen

Er wordt een gedeeltelijke terugbetaling voorzien voor consultaties bij een diëtiste erkend door het RIZIV.

Christelijke Mutualiteiten
Bij het volgen van vier consultaties binnen één kalenderjaar tijd krijgt u een éénmalige terugbetaling van €40. Indien je een CM-MediKo Plan hebt, is deze terugbetaling jaarlijks.

Liberale mutualiteiten
De liberale mutualiteit voorziet een terugbetaling van €10 per sessie, met een maximum van zes sessies binnen één kalenderjaar. 

Partena
Partena voorziet een tegemoetkoming van €40 na vier consultaties en dit om de twee kalenderjaren. Voor leden met een chronische ziekte die advies bij een erkend diëtis(e) inwinnen, is er om de twee kalenderjaren een terugbetaling van €10 per sessie voorzien met een maximum van twaalf sessies. Terugbetaling is mogelijk na afronding van vier consultaties. U dient wel een medisch attest voor te kunnen leggen ter bewijs van het lijden aan de chronische ziekte.

Securex
Bij het Comfort pakket van Securex heeft u recht op een terugbetaling van €30 euro per jaar.

Vlaams Neutraal Ziekenfonds (VNZ)
U hebt jaarlijks recht op een tegemoetkoming van €10 per consult met een maximum van €50 per jaar.

Vlaams Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ)
Tegemoetkoming tot €25 per kalenderjaar. Als voorwaarde geldt wel dat de BMI niet hoger mag zijn als 35.

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)
De NMBS voorziet een terugbetaling van €10 per consultatie na 3 consultaties en dit met een maximum van €30 per kalenderjaar. Zorgtrajecten : Een zorgtraject verzekert de best mogelijke aanpak, behandeling en opvolging van patiënten met diabetes type 2 of chronische nierinsufficiëntie. Bij patiënten in een zorgtraject worden, op voorschrift van de dokter, enkele consultaties bij een erkende diëtiste volledig terugbetaald (u betaalt enkel het remgeld). Bespreek met de arts of U in aanmerking komt voor een zorgtraject.

Diabetes type 2
Per kalenderjaar worden er twee consultaties van minimum 30 minuten terugbetaald.

Chronische nierinsufficiëntie
Afhankelijk van het stadium van de ziekte worden er twee, drie of vier consultaties van minimum 30 minuten terugbetaald. Zorgmodel "opvolging van patiënten met diabetes type 2" Voor patiënten met diabetes type 2 die niet opgenomen zijn in het zorgtraject, is er het zorgmodel. Ook dit dient door de arts aangevraagd te worden. Patiënten in een zorgmodel krijgen, op voorschrift van de arts, twee consultaties bij een erkende diëtist terugbetaald per kalenderjaar.

Heeft U diabetes en bent U : 

Niet in een zorgtraject:

Consultaties worden niet terug betaald.
Toch is het heel interessant om bij de diagnose van diabetes reeds contact te hebben met een diëtiste om de voeding aan te passen en verdere ontwikkeling van diabetes te voorkomen.

Wel in een zorgtraject:

Consultaties worden grotendeels terugbetaald door mutualiteit. Dit gaat over 2 consultaties van telkens 30 min.

Educatie is verplicht in volgende situaties : 

• Bij de opstart van insuline of incretinemimetica
• Bij de overgang van 1 naar 2 insuline injecties
• Wanneer de bloedsuikerspiegel onvoldoende gestabiliseerd is (bij een HbA1c>7,5%)

U bent ook van harte welkom als uw (huis)arts niet werkzaam is binnen huisartsennetwerk PArel.

 


 

Onze andere teamleden
 Freya Uten

Freya Uten

Diabeteseducator
 Leslie Herck

Leslie Herck

Kinderpsychologe
 Sofie Voets

Sofie Voets

Diƫtiste
 Jean Willems

Jean Willems

Podotherapeut
 Ibtissam El Allaoui

Ibtissam El Allaoui

Klinische psychologe
 An Nackom

An Nackom

Jobcoach
 Sam Decaigny

Sam Decaigny

Psychotherapeut
 Dorien Quarem

Dorien Quarem

Verpleegkundige
 Eleni Declerq

Eleni Declerq

Verpleegkundige
 Tessa Niessen

Tessa Niessen

Familiaal bemiddelaar